Moja mama przeżyła grypę hiszpankę

1 minuta czytania

Grypa hiszpanka wybuchła w 1918 roku, była największą epidemią. Zabiła, jak podają różne źródła, od 50 do 100 milionów osób. Moja mama Janina Owczarek, miała 5 lat, gdy zachorowała na hiszpankę. Rodzice widząc, że nie daje już oznak życia wystawili ją z łóżkiem na korytarz. Po dwóch dniach odżyła i wyzdrowiała. Mama żyła 98 lat, nie chorowała.

Czy mama stosowała jakąś dietę – o to zapytałam jej córkę Annę

– Nie. Piła kawę o stałej porze z kawałkiem czekolady. Do herbaty czy kawy dodawała 4 łyżeczki cukru, każdą potrawę dobrze soliła. Zawsze musiała mieć coś słodkiego. Przez całe dorosłe życie miała jednakową wagę ciała. Kochała kwiaty i swój ogród. W starszym wieku codziennie ćwiczyła.

A.D.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni

Informacje na temat Covid-19

Następny

Rok świętego Józefa u karmelitanekbosych na Islandii

Ostatnie z